04. Importar

COM IMPORTAR DES DE LA CÀMERA O TARGETA. Normalment en connectar una càmera o una targeta s'obre, per defecte, la finestra d'importació de Lr. Si no fos així activem des de la Barra de menús Arxiu> Importar fotografies i vídeos (Ctrl + Majus + I) o bé clicant directament sobre la pestanya Importar al peu del panell esquerre del mòdul biblioteca.

Un cop oberta la finestra d'importació anem a decidir les imatges que volem incorporar al catàleg, quin tipus d'importació farem i on les guardem. La part superior està dividida en tres parts, a l'esquerra ens indica el lloc des d'on anem a importar les fotografies, a la part central tindrem quatre opcions per decidir que fer amb les fotografies: copiar con DNG, copiar, moure o afegir, i a la dreta on anem a guardar-les.

Fixeu-vos que fàcil i intuïtiu és Lr, aquí mateix podem llegir:
"DES DE"  quin "ORIGEN"  anem a "COPIAR, MOURE"  i  "A"  quin  "DESTÍ"

 

En el panell esquerra a Origen ens indica tots el dispositius connectats a l'ordinador des d'on poder importar.
Per defecte sempre que tinguem una targeta o la càmera connectada LR interpreta que volem importar des d'ells i ho farà en mode Copiar. Copiant les fotografies a la nostra carpeta d'imatges del disc dur i al mateix temps en el catàleg de LR.
El Copiar com DNG ho veurem properament i les opcions Moure i Afegir no estan disponibles quan importem des de la targeta o càmara, són per importar des de discs durs o arxius.

En l'àrea de la part central podem veure les imatges en miniatures seleccionades a punt d'importar, per defecte totes, encara que es poden desseleccionar. Al peu tenim l'opció de veure les miniatures més o menys ampliades amb la barra del zoom i l'altre costat per veure-les en mode graella o lupa, encara que la manera més ràpida d'ampliar a imatge completa i tornar al mode graella és fent doble clic damunt la imatge.

En el costat dret sota el dics o lloc on destinarem per guarda les fotografies trobem una sèrie de pestanyes.

A la pestanya Amin. d'Arxius trobarem diferents maneres de previsualitzar les imatges a pantalla completa o en vista miniatures:
Mínima son les miniatures.
Incrustada en arxiu sidecar utilitza el mateix JPEG generat per la càmera.
Standard és ma més indicada, genera una vista a pantalla completa de totes les fotos a mesura de que se va avançant.
o 1:1 genera una vista al 100% i ocupa més espai.

Tot seguit Crear previsualitzacions intel·ligents, molt interessant per treballar sense tenir el disc dur amb les fotos connectat a l'ordinador.
Sobre les presualitzacions intel·ligents podem dir que es una de les grans aportacións de Lr 5. Podem tenir el catàleg en diferents ordinadors i treballar-hi sense connectar el disc dur amb les fotos originals. Però encara hi ha dos petits inconvenients, el primer que haurem de seleccionar prèviament les fotos i crear aquesta previsualització, no és una cosa que es generi automàticament. El segon el seu pes doncs cada previsualització ocupa 1 Mb que no és molt per unes carpetes de fotos però si per tot un catàleg.
No importar suposats duplicats, ha d'estar activat sempre.
Realitzar una segona copia, per descarregar les fotos a dos discs a l'hora.

Canvi de nom d'arxiu, el podem personalitzar i canviar el nom tantes vegades com vulguem.

Aplicacions durant la importació, per a mi no és recomanable aplicar ajustos de revelat ni modificar els metadades. Parlarem més endavant dels arxius ITPC. Si el tema de les fotos importades és homogeni podrem afegir algunes paraules clau genèriques.

I per últim DESTÍ, en subcarpetes, per data, el format de la data que més m'agrada es: any, mes, i dia, en subcarpetes.
Al destí de la Carpeta mare del disc escollit on anirem descarregant les fotos.

Després clicar a IMPORTAR i es van descarregant les fotos ... ... ...
Depenent de la quantitat de fotos i el format aquesta operació pot trigar alguns minuts.
A la part superior dreta hi ha una barra indicativa de com es va produint la descàrrega de les imatges.

IMPORTAR FOTOGRAFIES DES DE EL DISC DUR  del nostre ordinador i d'aquesta manera tindrem totes les nostres fotografies ordenades en la mateixa estructura que hem creat abans.

La principal diferència en la forma de com importar consisteix en:
Copiar com DNG.- Guarda les bases de dades dels formats Raw en el catàleg en format DNG (un Raw estàndard creat per Adobe).
Copiar.- Copia les fotos en una nova ubicació en la carpeta d'origen i crea la base de dades en el catàleg.
Moure.- Canvia de lloc les fotos originals i crea la base de dades en el catàleg.
Afegir.- Crea la base de dades en el catàleg sense moure les fotos.

Així doncs el més normal per importar les fotos de les carpetes del disc dur serà utilitzar el mode AFEGIR.
Un altre diferencia quan importem en modo Afegir és que no podem triar el destí ni canviar el nom dels arxius. En cas que ens interesses fer-ho hauríem de realitzar una segona operació en mode Moure.

A partir d'ara tots els canvis de noms, moviments de fotos o subcarpetes que fem, hauran de realitzar-se obligatòriament des de Lr, ja que si els realitzem des del disc dur Lr perdrà la referència i ens apareixerà un interrogant a les carpetes.

Des de les Carpetes, botó dret Mostrar en Navegador, es pot accedir a les carpetes del disc dur.

Totes aquestes operacions quedaran gravades i s'obriran tal com les hem deixat a l'última importació.

Imprimeix Correu-e

Més informació a...

social_facebook_box_white_128social_flickr_box_128social_google_box_white_128social_skype_box_white_128social_rss_box_white_128social_lastfm_box_white_128