José B. Ruiz a Blanes.

 

Una setmana trepidant. Primer vaig tenir el plaer de conèixer i acompanyar en la seva recerca d'enclavaments per al seu projecte  S.O.S. Paisajes del Mar   a un mestre de la  fotogafia de natura a José B. Ruiz. Un gran home per la seva mida, gran persona per el seu caràcter i grandíssim artista per la seva obra.

Un dels llocs per on es va interessar va ser aquest, "El Paller". On vàrem passar juntament amb en Jordi Prieto el capvespre fotografiant  i aprenent de la seva manera de treballar i de ser.  L'horitzontal és una panoràmica de 8 imatges,  4 a la part superior i 4 a la part inferior, muntades amb el Photomerge de Photoshop i  desprès ajustant nivells.  La foto amb format vertical està feta amb un filtre degradat de 2 passos.

El divendres Jose B. Ruiz va inaugurar la seva exposició "100% Natural" a la Sala Casa Saladrigas de Blanes. En el mateix lloc va començar el taller de tres dies de composició seguint les directrius del seu últim llibre "Composición en Fotografia". Un taller multitudinari amb més de setanta persones organitzat per la AFIC de Blanes dins dels actes del seu 50ª aniversari.
Vam fer tres sortides de "pràctiques" on vaig realitzar les següents imatges. Totes les fotos porten les dades Exif incrustades, a més indicaré si es vaig utilitzar filtres o algun tipus de llum i intentaré fer un exercici d'auto-critica seguint les directrius i consells del taller.

 

Alba del dissabte Cala de Santa Cristina:


"Els ulls que tot ho veuen"

 

Ermita de Sta Cristina abans de començar a baixar a la platja.  160"  f/3.5  iso100  df.17mm.  Amb la llanterna de llum frontal provo d' il·luminar només les finestres.  Auto-critica .- Vaig fer una sola foto i s'haurien de corregir moltes coses.  La pressa no és bona companya. S'ha de ser meticulós, veure,  estudiar, ... realitzar la foto ... , valorar i corregir.

 

 


"Assossec"

La lluna i venus decoren una clàssica albada dins l'hora blava.  Les suaus línies del fons del mar tracen unes diagonals cap a l'estructura de les roques.  25"  f/5.6  iso100   df.17mm.  Filtre degradat de 2 passos (l'únic que tinc, de moment) i en la transparència de l'aigua hi ha un lleuger toc de llanterna amb llum càlida.   Auto-crítica .- La vista ensopega amb les roques de l'esquerra, Quedant una mica desequilibrada.

"Treumal rocs"

Les primeres llums del dia sinó s'utilitzen filtres degradats solen produir cossos foscos a contrallum.  30"  f/4  iso100  df.17mm.  Aquí les roques del primer terme han estat  il.luminades amb llanterna per donar-lis volum.   Auto-crítica .- Els pesos no estan equilibrats i hi ha massa espai buit el la part esquerra.

"Caçant l'alba"

Foto dels companys en les seves funcions. Realitzada amb filtre degradat de +2, bon color i detall en les roques de primer terme i  les de dins l'aigua.  0.6"  f/5.6   iso100   df.17mm.  Auto-Crítica.- Imatge sense interès pel fet que el nostre ull es perd buscant  l'element principal i no el troba, n'hi ha massas i mal distribuïts. També la trobo una mica fosca.

 Simplement per curiositat, el veler està ampliat perquè veieuperquè veieu el  moviment mínim del veler amb 13 segons d'exposició a penes es va moure. Tot i que estigués ancorat sempre tenen un vaivé. La imatge superior està realitzada amb 13" f/3.5  iso100  35mm. La inferior amb 2"  f/4.5  iso400  df.35mm. 


"La meva vida"

Cercant l'impacte de la simplicitat. Dos punts, mínims i equilibrats, la lluna i el veler en un espai blau. He augmentat  la temperatura de color per treure-li blau, n'hi havia massa i pretenia realitzar una imatge monocroma de tons alts. La foto és tal qual, sense tocar nivells.  Pel que fa referència al títol, ... doncs això, la meva vida en poques paraules:  Sóc càncer, signe d'aigua influenciat per la lluna, navegant sense pena ni glòria per aquest mar de la vida i punt de sortir-ne d'ella  ... (de l'enquadrament). ;-)  1/5"  f/4  iso100  26mm.  Auto-crítica .- Massa poètic i el veler hauria d'apuntar en l'altra direcció.

"Subtil escull d'algues"

Una suau colònia d'algues verdes crea una estructura en diagonal de la imatge. 3'2"  f/20  iso50  df.23mm.  Filtre degradat +2  Auto-crítica.- Una imatge poc impactant, sense interès, on la massa de roques del fons atreu tota l'atenció.

"La penya"

Fotografia del grup atenent les indicacions de José B. Ruiz a la platja de Treumal.  1/30"  f/3.2  iso320  df.17mm.  Auto-crítica.- Una imatge testimonial de l'esdeveniment.Capvespre del dissabte Cala Bona:


"Fantasia"

Un recurs escènic, dues imatges unides i invertides per poder comparar textures i volums. A l'esquerra amb 1"  f/5'6  iso50  df.17mm. , a la dreta amb 15"  f/16  iso50  df.17mm.  Auto-critica .- Una parida.

"Sense títol"

 

Estàtic i voluminós primer terme. Quan les llums no acompanyen és difícil trobar un enquadrament amb un bon impacte visual. Com que no tinc filtres m'he limitat a trastejar-la una mica amb Photoshop.  4"  f/22  iso100  df.17mm.  Auto-crítica .- Té molts problemes, sobren les roques de la dreta, el pes de la punta del fons és massa gran, massa espai buit al centre, etc.


"Rec"

Quan un no està inspirat, ni tan sols els títols són acceptables. Un part inferior dinàmica amb la velocitat de l'aigua exagerada  amb Photoshop (màscara d'enfocament). 1/4"  f/5.6  iso50  df.17mm.   Auto-crítica .- Una altra vegada amb la part superior massa voluminosa.


"Fernando"

Fernando, sempre alegre, buscant el millor enquadrament. 1/25"  f/2.8  iso640  df.32mm.  Auto-crítica.- Fernando com a eix principal, descentrat a l'esquerra produeix un buit en la part dreta, quedant la imatge desequilibrada

"Donut de pedra"

Imatge amb dos plans ben diferenciats, les roques del primer terme i l'horitzó amb els penya-segats i núvols. Les roques descentrades expressament (amb PS) per intentar equilibrar amb el pes de la part superior. 25"  f/5.6  iso50  df.29mm.   Auto-crítica.- Trobo que malgrat els dos plans ben diferenciats li falta profunditat i també una mica de color.

"Donut de nit"

Realitzada minuts més tard, els núvols de fons han agafat el color de les llums de Lloret. També he pogut centrar més el cercle de pedres ja que amb la llanterna he il luminat les roques del fons del mar per aconseguir un tercer pla.  30"  f/5.6  iso50  29mm.  Auto-crítica.- Penso és més agradable que l'anterior, amb més volum en les roques i profunditat ja que ara hi ha tres plans ben diferenciats: l'horitzó, el cèrcol centarl i els tons de les roques submergides


 

Alba del diumenge Cala Sa Boadella:


"Llum de lluna"

De nit encara, a penes l'alba comença a treure el nas, la lluna i venus luminen i decoren la platja de Boadella. Una imatge romàntica i relaxant. 246"  f/5,6  iso100  df.17mm.  Auto-crítica .- Potser baixar una mica més l'horitzó i aconseguir unes quantes estrelles més. Tot i que amb la lluna sigui una mica difícil aconseguir-ho.
"Textures de Boadella"

Les textures de la roca i la sorra donen relleu i profunditat a una imatge ben equilibrada amb detall i bon color a les llums.  25"  f/4.5  iso50  df.17mm.   Auto-crítica una bonica postal.


"Cocodril roc"

Com diu el títol una roca amb forma de cap de cocodril, la foscor, poques hores de descans, i ... la imaginació poden donar molt joc a l'hora de posar els títols. 158"  f/4.5  iso50  df.17mm.. Amb un lleuger toc de llum del frontal (freda) per donar una mica de textura a la roca. Auto-crítica.- El fons per a mi té massa pes i li treu importància al primer terme. 


"Cocodril roc II"

Amb el filtre degradat de +2 durant 60" y amb tocs de una llanterna de llum càlida il·lumino el fons del mar, per crear una imatje diferent de l'anterior. 171"  f/4.5  iso50  df.17mm.  Auto-crítica.- Una mica més vistosa que l'anterior però amb el mateix problema de fons.


"Dos rocs"

Dos volums de diferent mida on el petit per proximitat i color adquireix major importància que el gran. L'horitzó alt dóna rellevància als objectes situats en primer terme. 35"  f/4.5  iso50  df.17mm. Amb el filtre degradat de +2.  Auto-crítica.- M'agrada . Segurament hauria d'ajustar nivells i deixar-la una mica més clara,  o doblar el temps d'exposició, o un filtre degradat de +4.

"Un roc i la lluna"

El mateix lloc que l'anterior aixecant únicament l'enquadrament. L'horitzó baix produeix sensació de profunditat.  2.5"  f/5.6  iso200  df.17mm. Necessitava una velocitat més ràpida per aconseguir textura als núvols.  Auto-crítica.- Separar-me de la roca per poder utilitzar una focal més llarga i aconseguir una lluna més gran.

"Izaro"

Imatge panoràmica, les dues anteriors muntades en vertical amb (PS). Situar l'horitzó al centre de la imatge, significa tenir dos punts d'interès. Un a la part superior (la lluna)  i un altre a la inferior (la roca). A més ajuden el la composició la diagonal de la sorra dins de l'aigua i la quasi diagonal dels núvols. Auto-crítica.- També m'agrada.


"Boadella mini roc"

Un picat de la pedra submergida al mar, llàstima de no poder aïllar-la de les roques superiors. 3.2"  f/5.6  iso50  df.18mm.  Auo-crítica.- Llàstima també que les algues no fossis més verdes, més vistoses.

  "Ona sobra roca"

Per a la majoria de mortals ja poc abans de sortir el sol és massa tard per aconseguir velocitats de "diversos segons", així doncs ens hem de acontentar amb aconseguir formes o moviments dinàmics amb les onades. 1/3"  f/4.5  iso50  df.17mm.  Auto-crítica.-  En ensenyar la lluna i els colors del cel he dividit l'interès de la foto. El primer terme sense pena ni glòria.

"Comparativa"

Dues imatges molt similars, amb un punt de vista més mal alt que l'anterior li dono tota la importància al primer terme. La diferència entre elles és que la de l'esquerra té un lleuger cop de  flash a 1/8 de la seva potència. 1/6"  f/5.6 iso50  df.17mm. Auto-crítica.- Bona composició, encertat punt de vista. No acaba d'agradar el moviment de l'aigua.  La foto de la dreta té una taca (gota d'aigua) al terç superior dret. Cal anar vigilant quan s'està molt a prop de les onades que no esquitxin l'òptica.


"Sagüia"

Espectacular punta rocosa juntament amb un cridaner cumulolimbus. Imatge tocada de nivells, contrast i color amb PS. Li hauria d'haver donat una mica més de espai, per les quatre cantonades, però vaig decidir tallar per les boies grogues que hi havia. 1/160" f/5.6  iso50  df.300mm. Auto-crítica.-  El núvol encara té una mica de magenta.


"Amb el perdó del mestre"

Per equilibrar l'escena amb PS he tallat el núvol de sobre de la roca i l'he enganxat invertit més a l'esquerra.  1/125"  f/5.6  iso50  df.-260mm.  Auto-crítica.- Sense comentaris.
"En plena realització"

"Un descans per les màquines"

"Blanes Beach"
L'última imatge del taller moments abans d'entrar al teatre a les classes teòriques, vaig veure un cel interessant i em vaig acostar a la platja. 1/5000 f/5.6  iso50  df.17mm. Auto-crítica.- Simètrica i per tant ben equilibrada amb uns tons molt intensos que augmenten el dramatisme dels núvols.


Imprimeix